Obama ponovo “proziva“ republikance

Američki predsednik Barak Obama je ponovo uputio izazov republikancima u Kongresu da glasaju za njegov plan otvaranja radnih mesta.

Svet

Izvor: B92

Petak, 07.10.2011.

04:51

Default images

On od njih traži da, u suprotnom, svojim biračima objasne zašto su protiv toga.

Zadržavajući oštar ton koji je u poslednje vreme prihvatio u komunikaciji sa republikancima, Obama je od njih zatražio da se izjasne šta bi učinili da se pomogne ekonomiji, čiji je rast usporen, a nezaposlenost veća od devet odsto.

Podsetivši da su iduće godine predsednički izbori, Obama je rekao da ne želi da to bude tema na kojoj će se voditi izborna kampanja. On je, međutim, kazao da su republikanci i ranije poručili da im je cilj da on ne osvoji još jedan mandat, umesto da se usmere na pomaganje američkoj privredi. Ovo nije igra, rekao je Obama i dodao da je u pitanju vanredna situacija sa kojom se suočavaju milioni Amerikanaca.

Prema njegovim rečima, ako se ne usvoji njegov plan vredan oko 450 milijardi dolara, koji je u Kongresu objavio 8. septembra, neće biti dovoljno novih radnih mesta, niti odgovarajućeg privrednog rasta.

Predsednik SAD je rekao da se na ovaj način obraća direktno američkom narodu jer više nema prostora za njegova nastojanja da sa republikancima postigne dogovor. “Svaki put smo bili svedoci da se igraju igre. Ono što radim poslednjih nekoliko nedelja je da to iznesem pred američki narod, kako bi ljudi znali šta se događa“, rekao je Obama.

Republikanci se žestoko protive planovima za povećanje poreza za bogate Amerikance, kao i nameri da se povećaju ulaganja u infrastrukturu.

Obama kaže da bi njegov plan, prema procenama nezavisnih ekonomista, mogao da stopu rasta dovede do dva odsto, kao i da otvori 1,9 miliona radnih mesta. Njegov nastup predstavlja očigledan pritisak na Predstavnički dom Kongresa, gde republikanci imaju većinu.

U planu koji je pre mesec dana objavio pred Kongresom, Obama traži produženje važenja sniženja poreza za socijalno osiguranje, proširenje beneficija za nezaposlene i na one koji mesecima ne mogu da nađu posao, kao i poreske olakšice za firme koje otvaraju nova radna mesta, posebno one koji su već mesecima nezaposleni.
On, istovremeno traži prekid oslobađanja od poreza na prihode za velike korporacije, kao i da se povećaju porezi za bogate Amerikance.

Obama je, takođe, u cilju otvaranja novih radnih mesta, u tom planu najavio značajne infrastrukturne projekte, odnosno izgradnju saobraćajne infrastrukture svetske klase, kakva dolikuje velikoj sili poput SAD, obnovu desetina hiljada škola, kao i zapošljavanje nastavnika i policajaca.

Trenutno je oko 14 miliona Amerikanaca nezaposleno, a nijedan predsednik u novijoj istoriji nije izabran sa nezaposlenošću od 9,1 odsto. Ako ništa ne bude od njegovog programa otvaranja radnih mesta, to će u velikoj meri smanjiti Obamine izglede da osvoji novi mandat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: