Čomski: Volstrit "ubija" svet /FOTO

Jedan od najpoznatijih američkih intelektualaca profesor Noam Čomski dao je podršku organizatorima protesta na Volstritu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2011.

00:11

Default images

Kako izgleda Volstrit preplavljen demonstrantima pogledajte u našoj Galeriji

"Svako ko ima otvorene oči zna da je kriminal Volstrita i finansijskih institucija uopšte prouzrokovao veliku štetu ljudima u Sjedinjenim Američkim Državama i svetu“, kaže on.

Čomski navodi i da bi „takođe, trebalo znati da se to događa više od 30 godina i da se za to vreme njihova moć u ekonomiji i politici radikalno povećala“.

“To je pokrenulo začarani krug koji je koncentrisao ogromna bogatstva, a time i političku moć, u vrlo malom delu stanovništva, udela od jedan posto, dok ostatak sve više postaje ono što se ponekad naziva ’prekarijatom’ - u potrazi za preživljavanjem u nesigurnoj egzistenciji“, kaže on.

Čomski je dodao da oni obavljaju te prljave aktivnosti gotovo potpuno nekažnjeno i da su ne samo preveliki za propast, već i "preveliki za zatvor".

“Hrabri i časni protesti na Volstritu trebalo bi da posluže da ova nesreća izazove pažnju javnosti i da dovede do predanih napora da se ista prevlada i usmeri društvo na zdraviji put", napisao je Čomski u poruci podrške koju je poslao organizatorima protesta koji se održavaju već 11 dana.

Demonstranti već jedanesti dan zaredom kampuju na njujorškom Volstritu, stvarajući probleme zaposlenima i turistima koji razgledaju čuveno sedište Njujorške berze. Stotine njih najavljuju da će ostati tu dok god to bude potrebno da bi se ispunili njihovi široko definisani zahtevi.

Protest je usmeren protiv čelnika finansijske industrije koje ogorčeni Amerikanci drže glavnim krivcima za recesiju, posrnuli životni standard miliona sugrađana i rastuću nejednakost zbog koje većina postaje sve siromašnija na račun enormno bogatog malog postotka stanovništva.

Kako izgleda Volstrit preplavljen demonstrantima pogledajte u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: