Vlada steže kaiš, Grci na ulicama

Grčka vlada je počela ubrzano da radi da u parlamentu u Atini budu odobrene nove, oštrije mere štednje.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.09.2011.

19:12

Default images

Mere štednje su od ključne važnosti za preživljavanje prezadužene zemlje i za kupovinu vremena dok joj Evropska unija (EU) ne odobri nove mere za spas.

Prema atinskim medijima 85 odsto privatnih vlasnika grčkih obveznica pristalo da učestvuje u dobrovoljnoj zameni tih hartija od vrednosti, u svrhu restrukturiranja grčkog duga, što je blizu cilja vlade u Atini od 90 odsto.

Grčki zvaničnici navode da Međunarodni monetarni fond traži pisane potvrde o najnovijim vladinim obećanjima štednje, pre nego što ponovo pošalje inspektore, "najverovatnije sledeće sedmice", da zaključe reviziju ispunjenja obaveza propisanih 110 milijardi evra vrednim programom pomoći. Mediji navode kako je Grčka više puta propustila da ispuni ciljeve sniženja deficita. Odobrenje MMF i EU je od ključne važnosti za isplatu sledeće tranše pomoći u iznosu od osam milijardi evra, bez kojih vlada u Atini tvrdi da će do oktobra ostati bez sredstava za namirivanje plata i penzija.

Pod pritiskom međunarodnih kreditora, vlada je nedavno najavila nove mere štednje kako bi ovog meseca dobila novu tranšu kredita. Pored uvođenja poreza na imovinu, najavljuje se i smanjenje penzija i otpuštanja viška radnika u javnom sektoru.

Grčka je pod pritiskom međunarodnih kreditora da ostvari fiskalne ciljeve i smanji veliki javni sektor koji broji više od 750.000 zaposlenih, u zemlji od 11 miliona stanovnika.

Javnost u Grčkoj je i dalje veoma uznemirena zbog sve drakonskijeg stezanja kaiša, a u Evropi i šire se sve češće otvoreno govori o mogućnosti bankrota te zemlje narednih meseci, uz daleko veći otpis dugova za kreditore.

Novi talas štrajkova u Grčkoj

Vodeća sindikalna konfederacija ADEDY u Grčkoj, koja okuplja milion zaposlenih u javnom sektoru, pozvala je poslanike da odbace novi zakon o povećanju poreza na imovinu, i zapretili da će u protivnom organizovati nove štrajkove.
Taj sindikat je pozvao članove parlamenta da glasaju protiv predloga zakona o povećanju poreza na nepokretnosti, kojim vlada želi da popuni manjak u budžetu od dva miliona evra. Ukoliko poslanici ne prihvate ovaj apel, sindikat najavljuje 24-časovni štrajk u oktobru. Prema izveštajima agencija, u tom novom štrajku će se zaposlenima u javnom sektoru pridružiti i sindikalna konfederacija zaposlenih u privatnom sektoru GSEE.

Grčku je već zahvatio jesenji talas štrajkova, pošto danas ne rade zaposleni u metrou i u javnom prevozu. Povremeno obustavljaju rad i kontrolori letova, što bi moglo da izazove poremećaj u vazdušnom saobraćaju. Kako je najavljeno, transportni radnici će krajem nedelje stupiti u 24-časovni štrajk.

Grupa grčkih studenata sinoć je prekinula emitovanje vesti na državnoj televiziji, a pokušala je i da blokira prilaze zgradi parlamenta. Ispred parlamenta u centru Atine policija je bacila suzavac kako bi sprečila demonstrante, koji se protive vladinoj ekonomskoj politici, da blokiraju prilaze zgradi.

Oko 2.000 ljudi se prethodno okupilo na trgu Sintagma, centru protestnih skupova građana, okupljenih oko predstavnika društvenog pokreta "Ogorčeni", koji protestuju mesecima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: