Oboren rejting tri američke banke

Agencija za utvrđivanje boniteta Mudiz je smanjila rejtinge Banke Amerike, banke Vels Fargo i Sitigrupa.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

08:52

Default images

To znači da će tri vodeće američke banke morati da počnu više da plaćaju kada pozajmljuju novac.

Smanjenje rejtinga je bilo očekivano, pošto je Mudiz te tri banke stavio na razmatranje u junu. Rejting agencija je ocenila da je verovatnoća da će američka vlada nešto preduzeti i sprečiti da tri kreditora upadnu u krizu manja nego što je bila u vreme finansijske krize.

Novim propisima se ukida mogućnost da američka vlada da spasilački paket velikoj finansijskoj firmi u problemima i otvara proces kojim se dozvoljava propast banaka sa finansijskim problemima.

Mudiz je rejting dugoročnog duga Banke Amerika spustio za dva podeoka, na Baa1 sa A2, dok je rejting dugoročnog duga banke Vels Fargo spustio za jedan podeok, na A2 sa A1. Sitigrupi je rejting dugoročnog duga ostao A3 ali joj je smanjen rejting kratkoročnog duga.

Smanjenje rejtinga upozorava kupce dugova da šanse da ne dobiju svoj novac nazad rastu, istina ne brzo. Uobičajeno smanjenje rejtinga za posledicu ima veće troškove zaduživanja za izdavaoca jer investitori traže veću kamatu ako preuzimaju veći rizik.

Dugoročni dužnički papiri uključuju obveznice koje dospevaju za više od godinu dana.

Smanjenje rejtinga stiže u nepovoljnom trenutku za američke banke čije su akcije ove godine pod pritiskom neizvesnosti da li će evropska dužnička kriza i njima naneti štetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: