Austrija "vešmašina" za pranje para

U prvoj polovini ove godine 10,7 milijardi dolara investicija došlo je iz Rusije u Austriju, zbog toga eksperti sumnjaju da su te milijarde "oprali" diktatori.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.09.2011.

09:32

Default images

Bivši zamenik guvernera ruske centralne banke Sergej Alekašenko kaže da je verovatno Rusija korišćena za pranje novca diktatora, koji pokušavaju da legalizuju svoja sredstva.

On dodaje da bi se moglo raditi i o delu milijardi koje diktatori imaju u inostranstvu i na ovaj način pokušavaju da ih sklone o opasnosti zamrzavanja.

Velike transakcije su usledile u isto vreme kada i pobune na severu Afrike, ukazuju eksperti. Istovremeno su i Švajcarska i Austrija korišćene za pranje ovog novca, jer ulaganja nisu ušla u realnu privredu, nego su većinom nestajala.

Da je Austrija popularna kod Rusa nije ništa novo, ali je senzacija da je u prvih šest meseci tolika količina novca investirana u Austriju. Ovom svotom se Austrija nalazi na drugom mestu, iza Švajcarske, kada je reč o investicijama Rusa u inostranstvo.

Ove dve države su i ranije bile među najpopularnijim mestima za investiranje Rusa, ali ne sa tolikim svotama, koje je sada objavio Statistički zavod Rusije. Ono što bi moglo da raduje privredu upravo, kod detaljnije analize, moglo bi zadati veliku glavobolju.

Naime, eksperti su začuđeni pošto je u prvoj polovini ove godine iz inostranstva u Rusiju investirano 87,7 milijardi dolara, što je rekordna vrednost, koja je za 45 odsto prevazišla rekordnih prvih šest meseci 2007. godine.

Upadljivo je da je tačno polovina investicija, tačno 44,4 milijardi dolara ušla u Rusiju, isto onoliko koliko je investirano u inostranstvo (44,5 mlijardi dolara).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: