Švajcarci najkonkurentniji na svetu

Švajcarska ekonomija je i dalje predvodnik u svetu po konkurentnosti zahvaljujući efikasnosti u sektoru inovacija i na tržištu rada.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2011.

09:12

Default images

Izveštaj Svetskog ekonomskog foruma (WEF) pokazuje da je Singapur na drugom mestu liste najkonkurentnijih svetskih ekonomija, a Švedska na trećem.

SAD su nastavile da padaju, treću godinu uzastopce, skliznuvši sa prvog mesta 2008. na petu poziciju zbog svog ogromnog deficita i pada poverenja javnosti u vladu.

"Uprkos mnogim strukturalnim prednostima koje čine američku ekonomiju izuzetno produktivnom, niz sve većih slabosti uticalo je na pogoršanje pozicije SAD u poslednje dve godine", ukazano je u saopštenju WEF.

Navodi se da SAD imaju izuzetne univerzitete, jak istraživački i razvojni sektor, veliku ekonomiju i fleksibilnu radnu snagu, ali je "poslovna zajednica i dalje kritična prema javnim i privatnim institucijama".

Područje najveće slabosti SAD i dalje je pomanjkanje makroekonomske stabilnosti , navedeno je u izveštaju i dodato da će visok nivo javne zaduženosti verovatno umanjiti ekonomski rast te zemlje.

Ovo rangiranje predstavlja najnoviju lošu vest za administraciju predsednika Baraka Obame koji nastoji da podstakne posustalu američku ekonomiju i snizi stopu nezaposlenosti koja premašuje devet odsto.

Švajcarska se treću godinu uzastopce našla na prvom mestu godišnjeg rangiranja WEF.

"Švajcarske naučne i istraživačke institucije su među najboljima u svetu i jaka saradnja između njenih akademskih i poslovnih sektora, kombinovana sa velikim ulaganjima kompanija u istraživanje i razvoj, osigurava da mnoga od tih istraživanja budu prelivena u tržišne proizvode i procese", ukazao je WEF, dodavši da Švajcarska ima jedno od najstabilnijih ekonomskih okruženja.

Švajcarska, uz to, ima niske nivoe nezaposlenosti i duga. Ta zemlja od osam miliona stanovnika takođe poseduje efikasne javne institucije, dobru javnu infrastrukturu i visoko razvijena finansijska tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: