Španija: Nije nam trebala pomoć

Španija ni u jednom trenutku nije bila blizu toga da zatraži finansijsku pomoć, uprkos tome što je u avgustu doživela veliki šok tržišta.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 07.09.2011.

20:21

Default images

Ministarka finansija Elena Salgado je tu izjavu dala malo pre nego što je lider jednog od najvećih španskih sindikata povukao tvrdnju da je premijer Hose Luis Rodriges Sapatero u avgustu upozorio sindikate da će Španiji uskoro zatrebati paket pomoći od ostalih članica evrozone.

"Nikad nismo bili na ivici da zatražimo pomoć. Kao i druge zemlje, i mi smo doživeli tenzije na tržištu obveznica u avgustu, što je dovelo do intervencije Evropske centralne banke (ECB), ali smo od tada veoma daleko od toga da zatražimo pomoć", rekla je Salgado. Kamatne stope na španske i italijanske državne obveznice su u avgustu premašile šest odsto, što se smatra neodrživo visokim troškovima zaduživanja na duže staze, a rast je posledica zabrinutosti na tržištu oko sposobnosti tih zemalja da servisiraju svoje dugove.

Stanje na tržištu se smirilo tek nakon što je ECB intervenisala i počela da kupuje španske i italijanske državne obveznice.

"Moramo da radimo na povećanju poverenja, da u većoj meri integrišemo Evropu i da jednom zauvek rešimo pitanje Grčke sa ovim drugim paketom pomoći", izjavila je Salgado.

Španija je uvela "zlatno pravilo" fiskalne stabilnosti, kao druga zemlja, posle Nemačke, koja je tu strogu odredbu uključila u Ustav da bi povratila poverenje investitora.

Socijalistička vlada je promenu Ustava progurala po hitnoj proceduri jer se 27. septembra raspušta Skupština zbog vanrednih izbora, zakazanih za 20. novembar.

Promenom Ustava je uvedeno ograničenje deficita budžeta, osim u slučaju prirodne nesreće, recesije ili druge vanredne situacije. U tim slučajevima deficit može biti veći od dopuštenog, ali samo po odobrenju Donjeg doma Skupsstine.

Po predlogu zakona o sprovođenju promene Ustava, koji bi trebalo da bude donet do 30. juna 2012. godine, deficit će od 2020. godine biti
ograničen na 0,4 odsto bruto-domaćeg proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: