GM: Bez prodaje Opela još 10 godina

Američki "Dženeral motors" planira da zadrži vlasništvo nad nemačkom jedinicom Opel najmanje još 10 godina, izjavio je portparol Opela Štefan Vajnman.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.09.2011.

08:43

Default images

Prethodno je potpredsednik GM-a za globalnu politiku Robert Ferguson rekao da GM neće prodavati Opel.

Opel je uspeo da u prva četiri meseca 2011. poveća prodaju za 8,2 odsto, a u aprilu je ostvario rekordan tržišni udeo u Evropi od oko šest procenata.

Uprava Opela tada je demantovala da njegov vlasnik, američki najveći proizvođač kola GM, razmatra mogućnost prodaje svog evropskog brenda

Magazin Špigl i specijalizovana publikacija Auto bild tvrdili su da GM želi da proda Opel i njegovu britansku filijalu Voksol, koje se bore za stabilizaciju poslovanja i izlazak iz krize izazvane globalnom recesijom.

GM, koji se pre dve godine nalazio pred bankrotom, nameravao je da proda robnu marku Opel 2009. godine, ali se uprava kompanije predomislila i odlučila da vlastitim snagama spasava evropski brend bez pomoći Nemačke.

U junu 2010 GM je objavio plan restrukturisanja dve kompanije, kojim je predviđeno otpuštanje 8.000 radnika.

GM je saopštio u maju da su njegovi evropski poslovi bili ugroženi i u prvom tromesečju ove godine, čak i sa 395 miliona dolara smanjenih obaveza. Kompanija je lane u Evropi nagomilala gubitak od 1,8 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: