Česi maštaju o penziji od 625 evra

Većina Čeha želela bi da se njihova penzija kreće oko 625 evra i veruju da bi im to bilo dovoljno za pristojan život u starosti iako su šanse za to male.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2011.

00:11

Default images

Naime, takvu penziju trenutno ima svega četiri odsto čeških penzionera.

Prosečna penzija u Češkoj je danas 420 evra, što predstavlja 54 odsto neto prosečne plate a 42 odsto bruto mesečne zarade.

Prema podacima češkog Ministarstva rada i socijalnih pitanja, najviše penzije od 4.125 evra primaju dva penzionera a u kategoriji najbogatijih je i 28 ljudi sa penzijama između 1.600 i 2.000 evra.

Za 95 odsto čeških penzionera penzija je glavni stabilni prihod a 55 odsto radi stalno ili povremeno kako bi povećali prihode. Proračuni kolika bi penzija bila dovoljna za bezbednu i mirnu starost da ne mora da se obrće svaka kruna kreću se najčešće oko 830 evra.

Studije ministarstva pokazale su i da su se prihodi Čeha od raspada Čehoslovačke 1993. godine do kraja 2010. učetvorostručili, dok su cene porasle 2,5 puta.

Plate u Češkoj su nastavile da rastu i u drugom kvartalu ove godine i prosečna bruto plata porasla je nominalno za 2,5 odsto a realno za 0,7 odsto i krajem juna iznosila je 999 evra, objavio je Češki ured za statistiku.

Rast plata vuče privreda, pošto su u njoj prosečne plate porasle za 3,2 odsto nominalno, 1,4 odsto realno a u budžetskoj sferi zbog mera štednje vlade premijera Petra Nečasa nastavio se u prvom polugođu ove godine pad.

Već peti kvartal za redom plate u budžetskom sektoru se realno smanjuju, u drugom kvartalu ove godine nominalno za 0,9 odsto a realno za 2,7 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: