Ukrajina insistira na jeftinom gasu

Ukrajina će još jednom pokušati da sa Rusijom postigne dogovor oko cene gasa, izjavio je u Kijevu premijer te zemlje Nikolaj Azarov.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 02.09.2011.

09:05

Default images

"Ponovo ćemo pokušati da se dogovorimo oko cene gasa ... sa prijateljskom Rusijom, sa kojom želimo da gradimo normalne ravnopravne odnose“, kaže on.

Azarov dodaje da će „ukoliko uspeh izostane, svu odgovornost za proistekle posledice snositi oni rukovodioci koji ne žele da čuju naše argumente".

On se kritički osvrnuo na stav vlasti u Moskvi, koje su Ukrajini ponudila popust na cenu gasa ukoliko se integriše u Carinsku uniju Rusije, Belorusije i Kazahstana. Premijer je istakao da Ukrajini nisu potrebni popusti, već normalni sporazumi kao i sa bilo kojom evropskom zemljom. "Nisu nam potrebni nikakvi popusti, neophodni su normalni sporazumi u kojima cena gasa koji kupujemo ne može biti veća nego za Nemačku", naglasio je Azarov.

Ukrajina nastoji da sa Rusijom ponovo dogovori uslove sporazuma o gasu koji je potpisan 2009. ubrzo posle prekida isporuka koji je pogodio deo evropskih potrošača.

U međuvremenu je ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko izjavio je da spor sa Ukrajinom oko cene gasa neće uticati na tranzit u Evropu. On je kazao kako ne vidi uslove za gasni konflikt sličan onom iz 2009, da postoje izvesne prepirke oko pravične cene, ali da je bitno da se dogovor ispunjava, a isporuke odvijaju kontinuirano i u skladu sa ugovorom o tranzitu.

Šmatko je potsetio da su Rusija i Evrpska komisija stvorili mehanizam za rano upozoravanje o mogućim vanrednim situacijama koji će i dalje biti usavršavan, ali je i dodao da je optimista povodom pregovora sa Ukrajinom.

Šel ulaže u ukrajinski gas

Korporacija Šel i firma Ukrgazdobiča, filijala Naftogas Ukrajine, potpisali su ugovor o eksploataciji fosilnih goriva u Dneprovsko-Donjeckom basenu.

U prvoj fazi geološkog istraživanja očekuju se investicije holandsko – britanskog giganta Rojal Dač Šela vrednosti od 200 miliona dolara. U narednim etapama očekivana visina ulaganja trebalo bi da ide i do 600 miliona dolara.
Ukrajinski ministar energetike Jurij Bojko je rekao da njegova zemlja planira da za pet do sedam godina pokrene eksploataciju škriljnog gasa, uz napomenu da su američke kompanije sa ukrajinskim nacionalnim kompanijama već potpisale sporazume kako bi se ti radovi zapoceli.

Bojko je istakao da Ukrajina planira da do sredine iduće godine proceni potencijalne rezerve škriljnog gasa, a da američki eksperti smatraju da su ukrajinska nalazišta tog energenta još privlačnija nego u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: