Folksvagen i MAN planiraju spajanje

Najveći evropski proizvođač automobila Folksvagen (VW) je Evropskoj komisiji dostavio formalni zahtev za udruživanje sa proizvođačem teških kamiona MAN.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.08.2011.

08:38

Default images

Odobrenje integracije, za koje je VW rekao da je siguran da "će biti doneto u drugoj polovini godine", dovelo bi do udruživanja MAN-a i švedske Skanije, koja je u vlasništvu Folksvagena, čime bi bio stvoren novi gigant u sektoru teških kamiona.

Spajanje VW i MAN-a, u kome VW drži 55,9 odsto glasačkih prava, već su odobrili nadležni organi u Nemačkoj, Japanu, SAD i sedam drugih zemalja, navodi se u saopštenju Folksvagena.

Kompanija takođe poseduje 70,94 odsto glasačkih prava u Skaniji, dok MAN ima 17,4 odsto.

VW želi da spoji MAN i Skaniju sa sopstvenim aktivnostima u sektoru teških vozila kako bi konkurisala evropskim proizvođačima kamiona, Dajmler i Volvo.

Ta grupacija, inače, planira da postane najveći svetski proizvođač automobila do 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: