Prokopijević: Evro mora da nestane

Naučni savetnik u Institutu za evropske studije iz Beograda Miroslav Prokopijević kaže da je nestanak zajedničke evropske valute - evra - neizbežan.

Svet

Izvor: B92, Vijesti

Subota, 20.08.2011.

00:12

Default images

Prokopijević dodaje i da će Nemci vratiti svoju valutu – nemačku marku. “Mislim da je to neizbežno”, rekao je on za podgoričke Vijesti.

On smatra da će većina evropskih zemalja, koje zavise od uvoza, morati da emituje evroobveznice.

“Najduže što mogu da izvedu je da sada emituju evrobondove (evroobveznice) i zadrže krizu još možda tri ili četiri godine. To će biti maksimalno, a posle toga će biti gotovo", zaključio je Prokopijević

On smatra da "zemlje na Balkanu greše i sve se praktično nalaze na grčkom putu jer se zadužuju da bi mogle da isplaćuju penzije i plate koje su iznad ravnotežnog nivoa”.

Prokopijević ističe da "oni jedino imaju dug niži od zemalja evrozone, ali kad se pojača kriza cena zaduživanja će naglo da poraste i staviće tačku na takav način života i razmišljanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: