Baro: Dugovi Vlada sve veći problem

Krize nastale zbog drastičnog porasta vladinih dugova, postaju sve veći problem tržišta kapitala, upozorava Robert Baro.

Svet

Izvor: B92

Subota, 06.08.2011.

12:37

Default images

Profesor ekonomije na Univerzitetu Harvard i viši naučni saradnik Huverovog instituta je prve zabrinjavajuće signale video u budžetskim problemima slabih članica zone evra , kao i u sličnim teškoćama vlada saveznih država SAD koje nemaju dovoljno novca za isplatu penzija i zdravstvenog osiguranja.

Ako ne budu preduzete prave mere, nova kriza neće naneti ništa manju štetu od nedavnog finansijskog kolapsa, ukazao je Baro u članku objavljenom u londonskom listu "Fajnenšel tajms" (FT).
Odluka američkog Kongresa o podizanju limita za dug SAD pruža izvestan prostor za optimizam, ali fiskalni problemi prve svetske privredne sile imaju duboke korene, ističe u svom tekstu Baro.

Ekspert tvrdi da je 800 milijardi dolara, izdvojenih za stimulisanje američke ekonomije, uglavnom utrošeno uzalud. Ta suma je znatno povećala "rupu" u budžetu, zbog čega će vlada SAD morati, pre ili kasnije,da poveća poreze, što će usporiti ekonomski rast.

Baro savetuje da se naglasak stavi na sniženje gornje granice poreskih stopa u SAD kako bi se podstakle investicije i ekonomski rast.

Bilo kakav napor za sprečavanje krize vladinog upravljanja mora otpočeti ozbiljnim dugoročnim reformama, kaže Baro i dodaje da bi trebalo, takođe, razmisliti i o sniženju socijalnih izdataka i obavezno podići starosnu granicu za uživaoce tih beneficija.
On predlaže vlastiti paket poreskih reformi u SAD, u kome je na pravom mestu svođenje poreza na korporativni profit i nasleđe na nulu, s obzirom da su ta poreska opterećenja neefikasna i da donose malo prihoda.

Reforma bi, prema rečima Baroa, trebalo da obuhvati i postepeno ukidanje poreskih olakšica za kamate na hipotekarne kredite, poreza koji se uplaćuju u kase državne i lokalne administracije, ali i dodatnih olakšica zaposlenima.

Baro smatra da bi za sprovođenje navedenih reformi i stabilizaciju američkih finansija trebalo uvesti indirektni porez sa "ravnom skalom", kao što je porez na dodatu vrednost (PDV).

Problem u uvođenju PDV u Americi je, međutim, u tome što dve najmoćnije političke grupacije u toj zemlji, demokrati i republikanci, imaju potpuno oprečno mišljenje o tome.

Nekadašnji američki ministar finansija Lari Samers, na čije se mišljenje Baro poziva, ranije je izjavio da demokrate smatraju PDV "nazadnim", dok republikanci tvrde da je to "mašina za pravljenje para."

Sve dok se taj "nesporazum" između demokrata i republikanaca ne razreši uvođenje PDV u SAD nije moguće, konstatuje Baro u svom tekstu za FT.

"Potrebno je kretati se napred jer će nas, u suprotnom, preteći krize vlada, za koje signal predstavlja potencijalno sniženje rejtinga američkih vladinih obveznica, primorati da se s nostalgijom sećemo recesije iz 2008-2009.", zaključio je Baro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: