Ren: Moguće izdavanje evroobveznica

Evropska komisija će do kraja godine objaviti izveštaj o mogućnosti emisije evroobveznica za koje bi garantovale članice evrozone.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 06.08.2011.

11:02

Default images

Komesar Evropske unije za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren je u izjavi za BBC radio rekao da će Komisija, u potrazi za rešenjima za problem dužničke krize koja ugrožava 17-članu evrozonu, ozbiljno razmotriti ideju izdavanja evroobveznica.

"Nakon što bude postignut dogovor o reformi ekonomskog upravljanja Unijom, što se očekuje u septembru, Komisija će objaviti izveštaj o izvodljivosti emisije evroobveznica i načina na koje bi one mogle da unaprede fiskalnu disciplinu i povećaju likvidnost na tržištu", naveo je Ren, prenela je agencija AFP.

Ideja da zemlje sa boljim kreditnim rejtingom od prezadužene Grčke izdaju evroobveznice i garantuju za njih već dugo je prisutna u evropskim krugovima, što bi bio jedan od načina za pomoć zvaničnoj Atini i drugim članicama evrozone sa finansijskim problemima.

Sprovođenje te ideje se ipak pokazalo malo težim zbog protivljenja Nemačke, najveće evropske privrede, gde mnogi smatraju program emisije obveznica još jednim načinom da zvanični Berlin novcem svojih poreskih obveznika finansira druge članice EU, koje nisu poštovale pravila koja bi njihove privrede održala na zdravim nogama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: