Italija pretresa Mudis i S&P

Vlasti Italije su upale su u kancelarije međunarodnih agencije za kreditne rejtinge "Mudis" i "Standard&Purs" u Milanu i zaplenile dokumentaciju.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 05.08.2011.

17:14

Default images

Agencije za kreditne rejtinge optužene su od strane italijanskih vlasti da su povezane sa "neuobičajenim" izmenama vrednosti akcija na italijanskom tržištu.

Ti akti predstavljaju još jednu potvrdu sve veće zategnutosti između agencija za rejtinge i vlada zemalja-članica evrozone, objavio je britanski konzervativni list "Dejli telegraf".

Glavni indeks italijanske berze akcija FTSE MIB u četvrtak je potonuo više od pet odsto, uprkos naporima desničarskog premijera Silvija Berluskonija da umiri tržišta.

Berluskoni je prvo u parlamentu, a zatim pred predstavnicima biznisa i sindikata, rekao da se, po njegovom mišljenju, "situacija na tržištima neće pogoršati", ali se te njegove reči nisu odrazile na pokazatelje na berzi, objavljeno je na internet stranici Finmarket.ru.

Vlasti Italije upadima u prostorije "Mudisa" i "S&P" pokušavaju da "provere da li se te agencije u svom radu pridržavaju italijanskih propisa", izjavio je Karlo Marija Kapistro, šef tužilaštva u gradu Trani gde je sprovedena premetačina.

Tužioci su, takođe, zatražili od regulatora finansijskog tržišta Consob da dostavi podatke o registraciji "Mudisa" i "S&P" u Italiji. S&P i "Mudis" su odbacili sve optužbe i saopštili da je sprovođenje pretresa neosnovano.

Članice evrozone i predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija, uključujući Međunarodni monetarni fond, su ranije ukazivali da delovanje agencija za kreditne rejtinge, koje su snižavale rejtinge Grčke, Portugalije i Irske, destabilizuje situaciju u regionu zajedničke evropske valute i da podriva oporavak ekonomije u vreme nastavljanja dužničke krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: