Amerika može da završi kao Zambija

Ukoliko Amerika 2. avgusta ostane bez gotovog novca, SAD bi u tom slučaju bankrotirale i dovela sebe i svet u situaciju bez presedana u istoriji.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.07.2011.

00:06

Default images

Do toga bi moglo da dođe ako Kongres ne izglasa najnovije povećanje granice zaduživanja Sjedinjenih država, 11. po redu od početka milenijuma.

Koliko je Amerika danas blizu bankrota teško je proceniti. I dok svet strahuje od nezamislivih konkretnih posledica, eventualnog bankrota, agencije za kreditni rejting ne gube pribranost ni u ovom dramatičnom trenutku.

Agencija „Standard i Purs” sredinom aprila je upozorila SAD da će sniziti njen rejting ukoliko ne bude dostignut dogovor. Ovih dana ista agencija najavila je da bi mogla da spusti rejting najjače svetske ekonomije čak i ako Kongres izglasa novi limit za zaduživanje – ukoliko im se učini da taj sporazum nije „dugoročno odgovoran”. Agencija Mudiz otišla je korak dalje. „Ako vlada u Vašingtonu bankrotira 2. avgusta, rejting SAD biće 4. avgusta srozan sa AAA na B plus - celih 13 poena niže od vrhunskog, što bi kreditnu sposobnost Amerike izjednačilo sa rejtingom Mongolije ili Zambije”, poručila je najmanja od tri vodeće američke agencije za kreditni rejting.

Datum 4. avgust nije izabran slučajno, tog četvrtka na naplatu stiže 90 milijardi američkih državnih obveznica. Ako poverioci ne budu namireni u potpunosti, niko pouzdano u ovom trenutku ne zna kakva bi mogla biti reakcija onih koji su, verujući u bezbednost investicija u SAD, ostali kratkih rukava.

U međuvremenu, američki predsednik Obama već je poručio američkim penzionerima da bez dogovora u Kongresu 3. avgusta neće imati odakle da im se isplate penzije.

Ako Amerika izgubi AAA rejting gotovo sve postaje moguće, procenjuju na Volstritu. Na domaćem terenu, Amerikanci bi mogli da se suoče sa novim porezima, skokom kamatnih stopa, smanjenjem potrošnje, osekom investicija, novim skokom nezaposlenosti... ali i osetnim rastom nasilja među gnevnim, osiromašenim stanovništvom, procenjuje američka štampa.

Na međunarodnom planu, ko god je poslovao sa američkim bankama, reosiguravao poslove preko američkih osiguravajućih društava, ulagao u tamošnje hartije od vrednosti... suočio bi se sa naglim padom vrednosti poslova. U slučaju američkog bankrota, ko bi više verovao u dolar kao neprikosnovenu globalnu rezervnu valutu ili u američke hartije od vrednosti kao u najpouzdanije novčano ulaganje?

Da bi izbegla gubitak pozicije stožera globalnih finansija u ovom trenutku, Amerika će 2. avgusta iznedriti, makar privremeni – novi plafon sopstvenog zaduživanja. Pitanje šta će biti kada se krajem poreske godine, 30. septembra, Amerika suoči sa manjkom od 1,4 biliona dolara – sada nije u prvom planu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: