Obama: Bankrot će svima dići poreze

Američki predsednik Barak Obama ponavlja da "ponestaje vremena" za podizanje zakonskog limita za zaduživanje SAD-a u inostranstvu.

Svet

Izvor: SEEbiz

Nedelja, 17.07.2011.

15:04

Default images

On je dodao da će neuspeh značiti povećanje poreza za sve Amerikance, jer će srušiti kreditni rejting zemlje i izazvati rast kamata na dalja državna zaduženja.

Obamino upozorenje pojačano je „pretnjom“ bonitetske agencije Standard i Pur da će sniziti rejting AAA za SAD.

Do toga može doći ako se ne postigne dugoročni politički sporazum u borbi demokrata, koji drže Belu kuću i Senat, i republikanaca koji drže Predstavnički dom Kongresa, oko smanjivanja državne potrošnje i duga.

Obama je ocenio da bi privremeno rešenje koje se ne bi uhvatilo u koštac s dugoročnim problemom, bilo najmanje atraktivna opcija.

"Imamo jedinstvenu priliku učiniti nešto veliko. Imamo priliku za stabilizovanje američkih finansija za narednih 10 godina, za 15 godina ili 20 godina, ako smo spremni da iskoristimo trenutak", rekao je.

Obamina administracija, inače, traži povećanje sadašnjeg limita duga sa 14,3 hiljada milijardi dolara, za dodatnih 2,4 hiljade milijardi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: