Italijani usvojili paket štednje

Donji dom italijanskog parlamenta usvojio je danas ekonomski paket koji predviđa mere štednje od 48 milijardi evra u naredne četiri godine.

Svet

Izvor: B92

Petak, 15.07.2011.

17:30

Default images

Za paket mera štenje glasalo je 314 poslanika Donjeg doma parlamenta, dok je 280 bilo protiv.

Paket štednje, koji je predložio kabinet italijanskog premijera Silvija Berluskonija, podrazumeva niz mera, među kojima je smanjenje troškova državne administracije i javnog sektora, poreske mere, sa krajnjim ciljem da Italija do 2014. godine izađe iz budžetskog deficita.

Senat je juče podržao ekonomski paket štednje koji je predložila vlada. Nekoliko sati ranije, poslanici Donjeg doma izglasali su poverenje Berluskonijevom kabinetu, odnosom glasova 316 prema 284.

Glasanju o poverenju vladi prisustvovao je i premijer Berluskoni, koji je zbog toga otkazao ranije najavljenu posetu Beogradu. To je prvo pojavljivanje italijanskog premijera u javnosti za poslednjih nedelju dana.

Glasanje o poverenju vladi imalo je za cilj da osigura da istovetni tekst paketa štednje koji je juče usvojen u Senatu, bude predstavljen danas i u donjem domu parlamenta.

Prema italijanskom zakonodavstvu, identičan zakonski predlog mora biti usvojen u oba doma parlamenta kako bi stupio na snagu. Da se dogodilo da je Berluskonijeva vlada danas izgubila poverenje na glasanju u donjem domu, morala bi da podnese ostavku.

Sa Titanikom tone i "prva klasa"

Italijanski ministar finansija Đulio Tremonti je ranije upozorio da te mere nisu dovoljne i da Evropska unija treba da donese jedan snažniji regionalni plan ukoliko želi da zauvek suzbije dužničku krizu. "Kao na Titaniku, potonuće svi i neće biti spaseni čak ni putnici iz prve klase", rekao je Tremonti. Sudbina italijanske ekonomije je od ključnog značaja za napore evrozone da pobedi dužničku krizu, s obzirom da je ona višestruko veća od ekonomija Grčke, Portugalije ili Irske - zemalja koje su već dobile ogromnu pomoć za spasavanje - i da bi njeno spasavanje bilo daleko skuplje.

Italija je pod pritiskom da pokaže tržištima da je u stanju da sama sredi svoje finansije i promoviše rast, ili u suprotnom rizikuje da bude uvučena u dužničku krizu koja potresa Grčku, Irsku i Portugaliju.

Tremonti je u govoru u Senatu rekao da je cilj paketa stroge štednje da uravnoteži budžet do 2014. i da 16 mera koje sadrži treba da podstaknu ekonomski rast. "Bez uravnoteženog budžeta neman duga, koja dolazi iz prošlosti, prožderaće našu budućnost i budućnost naše dece", upozorio je on.

On je ukazao da bi odobravanje kredita za istraživanja, reforme pravosudja, mere za promovisanje turizma i pomoć mladim preduzetnicima mogli da podstaknu ekonomski rast.

Mada je italijanski dug od blizu 120 odsto bruto domaćeg proizvoda među najvećim u evrozoni, mnogi smatraju da je slab ekonomski rast primarni problem. Predloženi paket takođe uključuje kresanja troškova političara, a Italija će po ublažavanju krize trazmotriti i mogućnost privatizacije državnih kompanija, kao što su državna železnica ili poštanske usluge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: