Istok Nemačke kaska po zaradama

Više od 20 godina od ujedinjenja dve nemačke države, zaposleni na nekadašnjem socijalističkom istoku zarađuju i do 33 odsto manje od kolega na zapadu Nemačcke.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 12.07.2011.

14:52

Default images

Prema navodima fondacije Hans Bekler Saveza nemačkih sindikata (DGB), u proseku zaposleni na istoku Nemačke zarađuju 17 odsto manje od zapadnih kolega.

Poređenje je napravljeno za zaposlene koji nemaju rukovodeće funkcije, imaju u proseku 10 godina radnog iskustva i rade 38 sati sedmično. Stručnjaci sindikalnog instituta razlike u primanjima objašnjavaju time što je na istoku manji broj firmi obuhvaćen obavezujućim tarifnim ugovorima.

Pored toga preduzeća na istoku načelno su manja od onih na zapadu. A po pravilu su zarade manje što je firma manja.

Prošle godine je prosečna bruto zarada (pre odbijanja poreskih dažbina) zaposlenih sa punim radnim vremenom u Nemačkoj iznosila 40.642 evra.

Poreske stope se razlikuju zavisno od primanja i porodičnog stanja. U Nemačkoj u srednju klasu statistički spadaju oni koji zarađuju mesečno neto (posle odbijanja poreza) između 860 i 1.844 evra.

U tu kategoriju je 2000. godine spadalo 66 procenata, prošle godine samo još 60 odsto građana. U međuvremenu je posebno porastao udeo ljudi sa niskim primanjima - sa 18 na 22 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: