EU uvela sankcije za Belorusiju

Evropska unija je uvela dodatne sankcije protiv nekih saradnika predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, optuženog za proganjanje političkih protivnika.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 21.06.2011.

09:22

Default images

EU je prvi put uvela sankcije i protiv nekih kompanija.

Sankcije se odnose na Lukašenkovog ekonomskog savetnika Vladimira Peftijeva, koji se smatra "privatnim bankarom predsednika", i na tri kompanije u njegovom vlasništvu, kao i na jednog sudiju i dvoje tužilaca.

"EU je donela odluku o novim sankcijama protiv ljudi bliskih represivnom režimu u Minsku. Sve članice EU su se saglasile", rekao je šef švedske diplomatije Karl Bilt.

Njegov kolega iz Poljske Radoslav Sikorski kazao je da su EU uvela emargo na trgovinu oružjem, kao i da je zamrzla sredstva "kompanija koje finansiraju Lukašenka. Beloruski predsednik mora da izabere svoj put - ka demokratiji ili ka Hagu".

Unija je u maju već uvela zabranu izdavanja viza i zamrzavanje sredstava protiv 13 državljana Belorusije, uključujući neke sudije, povezane sa režimom i optužene za represiju nad opozicijom.

Sankcije su uvedene u trenutku kad Belorusija prolazi kroz najtežu ekonomsku krizu od Lukašenkovog dolaska na vlast 1994. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: