Južni tok ekološki savršeno siguran

Postavljanje gasovoda "Južni tok" po dnu Crnog mora ekološki je savršeno bezbedno, izjavio je izvršni direktor projekta Marsel Kramer.

Svet

Izvor: B92

Subota, 18.06.2011.

09:22

Default images

"Veoma ozbiljno sagledavamo mogući ekološki uticaj celog projekta ili njegovih elemenata u pojedinim tačkama", rekao je on.

Kramer je dodao da sama ideja da se gas transportuje cevovodom postavljenim po dnu mora, ne nosi nikakav rizik.

Kada je u pitanju konkretna maršruta preduzima se sve što je moguće kako bi se uticaj na morsko dno i ekologiju u celini sveli na minimum.

Komentarišući stav eksperata o modernizaciji sistema gasovoda u Ukrajini koja bi koštala mnogo manje od polaganja novog gasovoda po dnu Crnog mora, Kramer je izjavio da "su svi učesnici projekta 'Južni tok' doneli zajedničku odluku da bi bilo nerazumno da se u perspektivi oslanjaju isključivo na tranzit preko ukrajinske teritorije u dosadašnjim količinama".

"To znači da će deo isporuka i dalje da se realizuje preko Ukrajine, ali će postojati i gasovod kao moderan i efikasan sistem za transport, koji će obezbediti veću pouzdanost isporuka gasa u Evropu", dodaje on.

Kramer je potvrdio da će kapacitet "Južnog toka" po završetku izgradnje do 2019. godine iznositi 83 milijarde kubnih metara godišnje. Planirano je, međutim, postepeno povećanje isporuka, tako da će 2015. gasovodom biti transportovane mnogo skromnije količine.

U naredne četiri godine po završetku izgradnje, kapaciteti će se postepeno povećavati tako da će 2019. godine dostići konačni nivo od 60-63 milijarde kubnih metara.

Precizne količine isporuka, kako je istakao Kramer, odrediće tržište, a u toku je sklapanje kupoprodajnih ugovora. "Južnim tokom" prema osnovnom planu, dopremaće se dve trećine gasa koji se sada transportuje preko Ukrajine.

"Svi radovi na realizaciji projekta obavljaju se u skladu sa grafikonom, a dorađuju se preporuke o konačnoj varijanti maršrute celog gasovoda, koja će definitivno biti završena u trećem kvartalu", zaključio je Kramer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: