Rubini: Preti “savršena oluja“

Ugledni američki ekonomista Nuriel Rubini, koji je među prvima predvideo globalnu recesiju, kaže da globalna ekonomija gubi dah.

Svet

Izvor: FoNet

Petak, 17.06.2011.

08:31

Default images

On dodaje i bi se 2013. mogla dogoditi "savršena oluja" koja će izbrisati svetske ekonomske i monetarne sisteme.

Rubini je pronašao bolne tačke najjačih svetskih ekonomija, od Kine i Japanaa do SAD i Evrope i predvideo da bi se zbog daljih lomova sve jednostavno moglo urušiti.

"Američka stopa nezaposlenosti u maju je porasla na 9,1 odsto i to je znak da globalna ekonomija gubi dah. U isto vreme, američka vlada stvara milijarde dolara budžetskog deficita samo ove godine", objavio je Rubini.

On je ocenio da je restruktuiranje duga Grčke, Irske i Portugala opteretilo evropsku ekonomiju, a rat protiv Gadafija postaje sve skuplji.

Ni u Japanu nije bolje, treća ekonomija sveta skliznula je u poslednjem kvartalu u recesiju nakon cunamija i nuklearne krize u Fukušimi.

Kina če se suočiti sa slabijim ekonomskim rastom, većom inflacijom i pumpanjem vrednosti nekretnina, a Robini je procenio da će doći do masovne nenaplativosti kredita i da će se bankarski sistem u Kini, zbog preopterećenosti, jednostavno urušiti.

"Sve ovo, plus neki lokalni rat, može izbrisati svetske ekonomske i monetarne sisteme", zaključio je Rubini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

7 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: