Rast stranih investicija u Kinu

Kina je privukla u maju 9,23 milijarde dolara direktnih stranih investicija, 13,43 odsto više nego godinu ranije, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2011.

08:05

Default images

Majski rezultat je bolji i od aprilskog, kada su direktna strana ulaganja u fabrike i druge projekte u toj drugoj po veličini ekonomiji na svetu iznosila 8,46 milijardi dolara, što je bilo povećanje od 15,2 odsto na godišnjem nivou.

Analitičari ukazuju na to da su jak rast kineske ekonomije i očekivanja jačanja kineske valute privukli rastući broj stranih investitora koji se nadaju povećanoj dobiti na svoja ulaganja, s obzirom na usporavanje rasta u SAD i Evropi.

Direktne strane investicije u Kinu su u prvih pet meseci ove godine povećane 23,4 odsto u odnosu na isti period lane, na 48,03 milijarde dolara.

Sve veća bojazan da obilno kreditiranje podstiče inflaciju, nagnala je, međutim, vlasti Kine na niz monetarnih pooštravanja, s obzirom na to da Peking nastoji da suzbije rast potrošačkih cena.

Centralna banka Kine je povećala zahtev za obavezne rezerve banaka kako bi izvukla gotovinu iz ekonomije, nakon što su potrošačke cene u maju ojačale 5,5 odsto, najviše od 2008. Prema prognozi niza banaka, inflacija u Kini bi ovog meseca mogla da dostigne šest odsto.

Vlada kineskog premijera Vena Đibaoa je iznenadila analitičare time što već 10 sedmica nije dizala kamatne stope, najduže od početka godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: