U Nemačkoj sve manje radnika

Pet nemačkih industrijskih fondacija osnovalo je nezavisnu grupu stručnjaka koja bi trebalo da pomogne vladi u potrazi za rešenjem problema migracije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2011.

09:07

Default images

Nemačka vlada svesna je problema nedostatka kvalifikovanih stručnjaka, ali do sada nije našla odgovarajuće rešenje, preneo je Dojče vele.

Najbolji pokazetelj da Nemačka sporo otvara granice za visokokvalifikovane stručnjake iz inostranstva je statistički podatak da je u periodu od 2007. do 2009. godine primila 363 strana stručnjaka.

Istovremeno je Velika Britanija samo u prva tri kvartala 2009. godine izdala 15.530 useljeničkih viza za visokokvalifikovane stručnjake iz inostranstva. Nadležni organi u Nemačkoj su svesni manjka stručnog kadra na tržištu. Na ovaj problem često ukazuju privredne i industrijske komore, međutim nijedna nemačka stranka, bilo u poziciji ili opoziciji, ne daje konkretne odgovore, smatra predsedavajući pomenute novooformljene grupe za visokokvalifikovane migrante Armin Lašet.

Problem predstavlja i demografski razvoj u industrijskim zemljama. U Nemačkoj je 1964. godine rođeno milion i 300 hiljada beba, a danas oko 650.000 novorođenčadi, poredi Lašet.

”Osnovno pitanje je ko će za 15 ili 20 godina raditi i privređivati blagostanju naše zemlje. To će biti oni stranci koji već žive u našoj zemlji. Zato se bavimo integracionom politikom, zato se borimo za povećanje kvote zaposlenih žena, zato zapošljavamo i stariju generaciju, ali sve to nije dovoljno. Mi smo iseljenička, a ne useljenička zemlja”, kaže on

Stranački protivnici u Nemačkoj moraju ostaviti sporenja i emocije po strani kada vode diskusije na ovu temu. Moraju definisati materijalni interes Nemačke bez kulturoloških predrasuda koje se često pominju tokom vođenja debata o migraciji i potrebi dovođenja i zapošljavanja kvalifikovanog kadra iz inostranstva, komentariše Lašet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: