Britanski HSBC konsultant za Belene

Globalni bankarski gigant HSBC, sa sedištem u Britaniji, pružiće savetodavnu pomoć Bugarskoj u proceni ekonomske izvodljivosti planova za nuklerku Belene.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.04.2011.

12:40

Default images

Premijer Borisov je izrazio nadu da će HSBC do 1. juna pružiti odgovore na sva najhitnija pitanja u vezi sa gradnjom nuklearke, preneo je AFP.

Ovih dana je bugarski ministar energetike Trajko Trajkov izjavio kako će HSBC za svoje usluge dobiti fiksni honorar od dva miliona evra i 0,95 odsto od svih inostranih ulaganja u Belene koja uspe da privuče. Ovaj bugarski energetski projekat, kapaciteta 2.000 megavata, doživeo je brojna odlaganja i sporove oko toga da li ga treba nastaviti ili od njega odustati.

Bugarska je 2008. godine angažovala ruski "Atomstrojeksport" da izgradi dva reaktora od po 1.000 megavata, čime bi se nadoknadilo zatvaranje četiri od šest reaktora domaće nuklearke u Kozloduju.

Prvobitno je planirano da ti reaktori budu pušteni u rad 2014, ali se 2009. iz ovog projekta povukao nemački RWE, koji je u njemu imao 49 odsto udela.

Osim toga, došlo je do nesuglasica oko ukupnih troškova izgradnje ove nuklearke i oko finansiranja tog posla, što je odložilo potpisivanje konačnog ugovora.

Dok je prvobitno trošak izgradnje nuklearke procenjen na 3,9 milijardi evra, Rusi su naknadno ustvrdili da ne mogu da obave taj posao za manje od 6,3 milijarde evra, dok Bugari odbijaju da plate sve preko pet milijardi evra.

Prošle nedelje su "Atomstrojeksport" i bugarska Nacionalna kompanija za električnu energiju postigli dogovor da se za tri meseca obustave svi radovi na nuklearki Belene, a za to vreme bi trebalo da budu razrešena pitanja troška i bezbednosti ovog postrojenja.

HBSC će imati vremena da do 1. juna razmotri projekat, obračuna akcijski kapital projektne kompanije, pruži savetodavno mišljenje o mogućim kreditnim linijama i pomogne u izradi nacrta konačnog sporazuma, istakao je ministar Trajkov, dodajući da će zadatak HBSC biti i da pronadje novog partnera koji bi zamenio RWE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: