Nemačka: Iz obnovljivih 17 % struje

U Nemačkoj je u poslednjih 20 godina utrostručena potrošnja struje iz obnovljivih izvora energije.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 13.04.2011.

10:47

Default images

Kako je saopštio Savezni zavod za statistiku iz Vizbadena, prošle godine je 17 odsto ukupne potrošnje činila energija iz vetra, biomase i sunca, dok je taj udeo 1990. godine iznosio četiri odsto.

Za to vreme je udeo potrošene struje dobijene u atomskim centralama opao sa 27,7 na 23,3 procenta.

U Nemačkoj je 2009. potrošnja struje iznosila 512 milijardi kolovatsati, a dve trećine otpada na potrošnju u industriji, zanatstvu, trgovini i uslužnom sektoru. Udeo potrošnje struje iz obnovljivih izvora energije je u Nemačkoj samo nešto viši od evropskog proseka ali znatno niži nego, na primer, u susednim zemljama. Tako u Austriji 62 odsto potrošnje otpada na obnovljive izvore energije, u Danskoj oko 29 odsto.

Katastrofa u nuklearnoj centrali Fukušima u Japanu izazvala je u Nemačkoj opsežnu javnu raspravu o budućoj energetskoj politici.

Vlada kancelarke Angele Merkel namerava da programima vrednim milijarde evra podstiče prestanak korišćenja atomske i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije, ali je za sada finansiranje ovog ambicioznog plana još nejasno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: