Porše podaje pet mlrd. evra akcija

Nemački proizvođač luksuznih automobila Porše planira prodaju akcija po ceni od po 38 evra po deonici u vrednosti od pet milijardi evra kako bi smanjio dugove.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 29.03.2011.

08:42

Default images

Kompanija će prodati 65,6 miliona običnih akcija i 65,6 miliona deonica sa pravom preče kupovine, a ukupan iznos od oko pet milijardi evra odgovara sumi dokapitalizacije koju je Porše objavio ove godine.

Porše pokušava da prodajom akcija obezbedi svež novac za smanjivanje duga od 6,34 milijarde evra, kako bi se integrisao u grupu Folksvagen.

Uprave Poršea i Folksvagena potigle su dogovor o udruživanju u avgustu 2009. godine nakon što je proizvođač poznatog sportskog automobila "porše 911" ušao u manjak od preko 10 milijardi evra. Porše je nagomilao gubitak uzimanjem gredita za, kako se pokazalo, neuspešan pokušaj preuzimanja kontrole nad grupom Folksvagen.

Udruživanje, prvobitno predviđeno za drugu polovinu 2011, biće najverovatnije odloženo za narednu godinu zbog zakonskih prepreka u Nemačkoj. U toku je, naime, istraga povodom manipulacija sa akcijama kompanije što će najverovatnije odložiti završetak udruživanja u 2012. godinu, saopstio je Porše krajem februara.

Neto dug holding kompanije Porše povećan je na 6,34 milijarde evra 31. decembra, sa 6,05 milijardi evra 31. jula zbog isplate poreza.

VW poseduje 49,9 procenata Poršea i želi da preuzme ostatak akcija kako bi Porše postao deseta robna marka VW-a, pored već luksuznih brendova Audi, Lambordžini i Bentli.

Folksvagen planira da pretekne Tojotu na mestu najvećeg proizvođača automobila na svetu godišnjom prodajom 10 miliona vozila do 2018, povećanim isporukama na tržišta u usponu, smanjivanjem proizvodnih troškova i preuzimanjem drugih firmi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: