Deficit SAD 9.500 mlrd. $ do 2021?

Budžetski plan američkog predsednika Baraka Obame proizveo bi deficit od neverovatnih 9.500 milijardi dolara u narednih deset godina, ocenjuje CBO.

Svet

Izvor: SEEbiz

Ponedeljak, 21.03.2011.

08:26

Default images

Nestranačka Kongresna kancelarija za budžet (CBO) objavio je da je to više od 2.000 milijardi dolara više od procene Bele kuće, prenosi on-line izdanje lista Vašington Post.

U godišnjem preračunavanju predsednikovog budžeta, CBO je zaključio kako će Obamina politika izazvati da se deo nacionalnog duga koji drže strani investitori udvostruči u tom razdoblju, na 20.800 milijardi dolara, odnosno na 87 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Veliki deo negativnog uticaja na državni budžet došao bi iz Obaminog predloga za zadržavanje poreskih olakšica za srednju klasu, koje ističu 2012.

Iako je Obama predložio povećanje poreza na korporacije i bogate, njegova poreska politika će u celini smanjiti prihode za više od 3.000 milijardi dolara u narednoj deceniji, naveo je CBO.

Izgubljeni prihodi će zahtevati veća zaduživanja, što će zauzvrat povećati kamate na nacionalni dug. CBO navodi da će se plaćanje kamata povećati više od četiri puta do 2021. prema Obaminoj politici, s 214 milijardi dolara ove godine, na više od 900 milijardi dolara godišnje do početka sledeće decenije.

Na drugoj strani, Obamina politika rashoda smanjiće deficit tokom sledećih deset godina, uključujući i zamrzavanje potrošnje na domaće agencije na pet godina. Međutim, i rashodi i prikupljanje poreza biće iznad njihovog istorijskog proseka do 2021., s državnim rashodima koji će činiti više od 24 odsto BDP-a i prihodima na nivou od 19,3 posto BDP, predviđa CBO.

Direktor kancelarije za budžet Bele kuće, Jakob Lu, znatnu razliku u procenama deficita objasnio je "velikom neizvesnošću u privrednim projekcijama i razlikama u mišljenju kada je reč o proceni pojedinih politika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: