Poljska odlaže naknadu za oduzeto

Poljska vlada odustala je od izrade zakona o reprivatizaciji jer bi to suviše produbilo javni dug Poljske.

Svet

Izvor: Beta

Subota, 12.03.2011.

10:08

Default images

Tako je odloženo makar delimično obeštećenje ljudi kojima je u vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu i kasnije u vreme komunističkog režima oduzeta imovina.

"Ako bi iz budžeta za restitucije izdvojili planiranih pet milijardi evra to bi suviše produbilo zaduženje javnih finansija, preko mere koju dozvoljava Evropska unija," saopštilo je poljsko Ministarstvo finansija.

Vlada premijera Donalda Tuska, između ostalog i pod pritiskom SAD, obećala je 2008. godine kao poslednja od postkomunističkih zemalja da će problem vraćanja, odnosno obeštećanja za imovinu koju su Jevrejima oteli nacisti tokom Drugog svetskog rata i imovinu koju je nacionalizovao bivši totalitarni režim posle rata rešiti jednim opštim zakonom.

Vlada je pripremila predlog po kome bi taj zakon stupio na snagu 2012. godine a za dve godine počela bi isplata oko 15 odsto vrednosti otete imovine a obeštećenje bi se isplaćivalo narednih 15 godina.

Vlada je procenila da će je obeštećenje koštati najmanje pet milijardi evra a računala je da će ga isplatiti iz specijalnog Fonda za reprivatizaciju u koji ide deo novca od novih privatizacija poljske privrede.

U fondu je, međutim, sada svega nešto preko milijardu evra i veći deo novca za obeštećenje morao bi da bude izdvojen iz budžeta.

Vlada je do daljnjeg ostavila nekadašnjim vlasnicima samo mogućnost da se sude i to za čitavu vrednost imovine, ali za povraćaj imovine pred sudom moraju da dokažu da im je ona oduzeta u suprotnosti sa tadašnjim komunističkim zakonima. Vlada procenjuje da joj je u te svrhe dovoljno oko 137 miliona evra godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: