Eksplozija u nuklearki u Japanu

Kontejner nuklearnog reaktora centrale "Fukušima 1" u kojoj se danas dogodila eksplozija, nije oštećen, a nivo radijacije je čak opao.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 12.03.2011.

08:14

Default images

To je saopštio portparol vlade Jukio Edano, navodeći da metalni kontejner reaktora nije pretrpeo "nikakvu štetu" u eksploziji koja je uništila zgradu gde se nalazi, pozivajući se na Tokijsku elektro-kompaniju (Tepco) koja upravlja ovim postrojenjem.

U zgradi gde se nalazi reaktor nuklearne elektrane "Fukušima 1" danas se, dan posle razornog zemljotresa, dogodila eksplozija u kojoj je povređeno četvoro radnika.

Toplota u nuklearnom reaktoru je rasla zbog prekida sistema hlađenja usled potresa.

Iz predostrožnosti japanska vlada je proširila zonu za evakuaciju oko nuklearnog reaktora sa prvobitnog radijusa od 10 kilometara na 20 kilometara.

Japanski premijer Naoto Kan je na konferenciji za štampu sazvanoj danas četiri sata posle eksplozije pozvao stanovnike da budu smireni i rekao da se preduzimaju sve potrebne mere predostrožnosti.

"Preduzimajući čvrste mere učinićemo sve što možemo da niko nema zdravstvene probleme", rekao je Kan na konferenciji za štampu.
"Želeo bih da svi pažljivo prate informacije koje izdaju vlada i medija i da deluju mirno", dodao je Kan.

Eksplozija se dogodila oko 16 sati po lokalnom vremenu (8.00 po srednjeevropskom).

Ranije danas jedan ekspert za nuklearnu fiziku izjavio je da bi moglo da se radi o izazvanoj eksploziji.

Japanski mediji danas javljaju da je moguće da se odvija fuzija u reaktoru nuklearne centrale Fukušima 1 na sevroistoku Japana, posle oštećenja izazvanih teškim zemljotresom. Mediji se pozivaju na državnu Agenciju za nuklearnu i industrijsku bezbednost.

Novinska agencija Kjodo javila je da je radioaktivni cezijum detektovan danas blizu nuklearne centrale Fukušima 1, koja se nalazi na 250 kilometara severno od Tokija, i u kojoj se javilo niz problema posle jučerašnjeg snažnog zemljotresa, najjačeg koji je ikad izmeren u Japanu.

Portparol japanske elektrokompanije Tepko (Tepco), koja koristi taj pogon, rekao je, međutim, agenciji Frans pres da se ovaj nuklearni proces oslobađanja energije ne odvija i da kompanija pokušava "da podigne nivo vode" da bi ohladila zagrejani reaktor.

Ranije su prijavljeni poremećaji u sistemu hlađenja ovog reaktora broj jedan, kao i nenormalan porast unutrašnjeg pritiska.

Ovo je prvi put da je Japan uveo vanredno stanje u nekoj elektrani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: