Škoda lane udvostručila profit

Vodeći češki proizvođač automobila Škoda dostigla je prošle godine operativni profit od 447 miliona evra, što je približno dvostruko više nego 2009. godine.

Svet

Izvor: B92

Subota, 12.03.2011.

08:06

Default images

Škoda je prošle godine ostvarila promet za 17 odsto veći nego 2009. godine.

Firma je lane osmi put za redom oborila sopstveni rekord prodaje i dalje jača svoju poziciju na tržištima budućnosti kao što su Kina, Indija i Rusija.

Isporuke kupcima porasle su sa 684.000 na 763.000 vozila. Najveći rast prodaje postignut je u Kini, Rusiji i Indiji. Oko polovine prodaje odnosi se na model "oktavija".

Martin Vinterkorn, predsednik upravnog odbora grupacije Folksvagen kojoj i Škoda pripada, kaže da su „vozila iz Mlade Boleslavi visokog kvaliteta, praktična i atraktivne cene, a njihovi proizvođači sistematski poboljšavaju profil tog brenda“.

Dobit celog koncerna Folksvagen posle oporezivanja je povećana sedam puta, sa 0,96 miliardi evra na 6,8 milijardi. Operativni profit je prošle godine učetvorostručen, na rekordnih 7,1 milijardi evra.

Grupacija Folksvagen u naredne četiri godine namerava da u proizvodnju automobila uloži 53,5 milijardi evra, a još 10,6 milijardi će investirati u Kinu. Folksvagen je najveći evropski proizvođač automobila sa ambicioznim planom da 2018. postane broj jedan u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: