EU: Prezadužene zemlje traže pomoć

Finansijski posrnule članice evrozone zatražile su veću pomoć svojih bogatijih suseda kroz dogovor o "sveobuhvatnom paketu mera" za izlazak iz dužničke krize.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 12.03.2011.

07:59

Default images

Tržišta i dalje sumnjaju da zemlje poput Grčke, koja je prva žrtva te krize, mogu u skorije vreme da postanu finansijski samoodržive, uprkos dugotrajnoj primeni oštrih mera štednje.

"Sprovodimo naš program po planu i žrtvujemo se da bi naša privreda postala održivija. Ali sad su nam potrebne jake evropske odluke koje bi umirile tržište", izjavio je grčki premijer Jorgos Papandreu.

Pozivima za više pomoći i razumevanja se pridružio i novoizabrani premijer Irske, Enda Keni, koji je rekao da je došao u Brisel "nakon samo dva dana na vlasti, da uz veliku podršku Iraca tražim poboljšanje uslova dogovora o 67,5 milijardi evra vrednoj pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda".

Istovremeno je Portugalija, koju mnogi vide kao najverovatnijeg sledećeg kandidata za međunarodnu finansijsku pomoć, najavila novo povećanje poreza i mere štednje, kako bi na taj način uverila ostale članice evrozone da radi oni što može kako bi prebrodila krizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: