Zemljotres u Japanu trese ekonomiju

Zemljotres u Japanu se dogodio u "najgore vreme za zemlju", izjavio je američki ekonomista Nurijel Rubini.

Svet

Izvor: B92

Subota, 12.03.2011.

07:44

Default images

Svetski analitičari ocenjuju da japansku ekonomiju očekuje povećanje državnog duga, pad potrošačke tražnje i usporavanje tempa rasta bruto domaćeg proizvoda, a od posledica će se u bliskoj budućnosti "tresti" ne samo Japan, već i ostatak sveta.

Japanska vlada je gubitke od zemljotresa i cunamija nazvala "ogromnim" i objavila spremnost da prihvati pomoć drugih zemalja.

Tržište je trenutno odreagovalo tako da je kurs japanske valute opao, berzanski indeks Nikei je tokom dana bio u padu za pet posto, ali je uspeo da okonča poslovanje sa minusom od samo 1,72 odsto. Jen je u odnosu na dolar oslabio 0,3 procenata. Neke atomske centrale i rafinerije za preradu nafte u Japanu su zatvorene, a u jednoj od najvećih čeličana izbio je požar. Zatvorene su sve luke i obustavljen pretovar.

Jedan od najvećih japanskih izvoznika, korporacija Soni je zatvorila šest fabrika. Tojota je prekinula proizvodnju u fabrici autodelova, i dve fabrike za sklapanje na severoistoku zemlje. Nisan je zaustavio proizvodne trake u četiri svoje fabrike u istoj regiji.

Ekonomisti već upozoravaju da će prirodna katastrofa, koja je pogodila Japan imati dalekosežne ekonomske posledice, i to ne samo u ovoj zemlji, pri čemu je Rubini okarakterisao zemljotres kao "užasnu katastrofu".

"Definitivno, to je najgore što je moglo da se desi u tako teško vreme. Za obnovu će biti potrebni poresko-budžetski stimulansi, ali Japan već beleži budžetski deficit od oko deset procenata bruto domaćeg proizvoda, a problem se dodatno produbljuje starenjem japanske populacije", izjavio je američki ekonomista poznat po tome što je još 2007. najavio globalnu finansijsko-ekonomsko krizu.

Američki ekspert, poznat i po nadimku "Doktor Katastrofičar", siguran je da će se zemljotres negativno odraziti na tržište kapitala, s obzirom na to da se "uništava bogatstvo zemlje". Značajne će biti i posledice po poverenje u ekonomiju.

Japanski državni dug za sada premašuje 200 procenta BDP, budžetski deficit je blizu deset procenata BDP, a pozamašna sredstva za oporavak zemlje moraće hitno da se obezbede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: