Trgovinski deficit SAD 46,3 mlrd. $

Američki trgovinski deficit je u januaru značajno porastao na 46,3 milijarde dolara jer je rastući uvoz nafte, kapitalnih dobara i automobila neutralisao izvoz.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 11.03.2011.

08:20

Default images

Analitičari su očekivali da će deficit SAD u trgovanju sa svetom umereno porasti na 41,5 milijardi dolara u odnosu na decembarskih 40,3 milijarde dolara.

U saopštenju američkog Ministarstva trgovine se navodi da je uvoz robe i usluga u januaru porastao za 5,2 odsto na 214,1 milijardu dolara, što je najveći rast na mesečnom nivou još od marta 1993.

To predstavlja pokazatelj poboljšanja tražnje u SAD.

Prosečna cena uvozne nafte je u januaru skočila na 84,34 dolara za barel, odnosno najviši nivo od oktobra 2008, a obim uvoza iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte je takođe porastao na najviši nivo od tog meseca, saopštilo je Ministarstvo.

Sa druge strane je američki izvoz povećan za 2,7 odsto na rekordnih 167,7 milijardi dolara, pri čemu je rekord postignut i kad je reč o robi, kao i uslugama.

Uprkos rastu izvoza u ostatak sveta, američki izvoz u Kinu je u januaru oslabio za više od 20 odsto na 8,1 milijardu dolara, dok je uvoz iz te azijske zemlje nešto porastao na 31,4 milijardu dolara, što je rezultovalo američkim deficitom u trgovanju sa Kinom od 23,3 milijarde dolara, pokazali su zvanični podaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: