E.ON pretrpeo pad profita u 2010.

Multinacionalna gasna i elektrokompanija E.ON je saopštila da je u 2010. pretrpela pad neto profita od četiri odsto na 4,9 milijardi evra.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 10.03.2011.

08:34

Default images

Ta najveća nemačka energetska kompanija je ukazala da je njena veleprodaja gasa pod pritiskom jer se od nje zahteva da kupuje gas u okviru dugoročnih sporazuma po višim cenama nego što ga može trenutno da prodaje.

Zaradu je takođe umanjilo otuđenje nekih elektrokapaciteta i druge imovine u Nemačkoj.

Povoljan uticaj na poslovne rezultatete kompanije imala je, pak, bolja maloprodaja u Britaniji i veća zarada od njenih energetskih mreža u Nemačkoj.

E.ON je takođe saopštio da je njegov prihod prošle godine povećan 16 odsto, na 92,9 milijardi evra. Kompanija je lane smanjila dug za sedam milijardi evra.

Kompanija prognozira da bi profit u 2011. mogao opasti za čak 32 odsto, na 3,3 do četiri milijarde evra nakon što je vlada Nemačke uvela novi porez na atomske elektrane te kompanije i usled smanjenja zarade od prodaje struje i gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: