Korejci traže od radnika da smršaju

Jedna južnokorejska kompanija za proizvodnju elektronskih delova je kažnjena zbog diskriminacije jer je vršila pritisak na svoje gojazne radnike da oslabe.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 10.03.2011.

08:24

Default images

Dotična kompanija će morati da plati svom bivšem radniku koji ju je tužio Komisiji, kompenzaciju od pet miliona vona (4.480 dolara).

Reč je o neimenovanom istraživaču, starom 31 godinu, koji je posle tromesečnog rada napustio kompaniju jer nije mogao da podnese pritisak da oslabi.

Čim je aprila prošle godine stupio na posao, uvršćen je u grupu od pet gojaznih službenika, koja je morala da pohađa fizičke aktivnosti, nadgledan od strane šefova odeljenja.

U kompaniji se brane da je ta "rekreacija" bila na dobrovoljnoj bazi, ali je južnokorejska Nacionalna komisija za ljudska prava obelodanila mejl potpredsednika firme, u kojem su imenovani zaposleni koji nisu uspeli da oslabe.

U tom mejlu se nalaže šefovima da nastave da nadgledaju napore gojaznih da oslabe, a od samih "buckastih" službenika se zahteva da unapred napišu ostavke za slučaj da ne ostvare zacrtani gubitak kilograma.

Od gojaznih radnika je takođe traženo da idu na lekarski pregled i dostave razloge, ukoliko bi propustili da tri puta dnevno džogiraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: