Rubini: Moguća ponovna recesija

Američki ekonomista Nurijel Rubini kaže da će poskupljenje nafte na 140 dolara za barel ponovo gurnuti pojedine razvijene ekonomije u recesiju.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.03.2011.

08:23

Default images

On je takođe rekao da, s obzirom na još uvek krhki globalni oporavak, Evropska centralna banka (ECB) možda greši što "prebrzo" povećava kamatne stope u vreme kada dugom opterećene rubne članice zone evra nastoje da povrate konkurentnost svog izvoza.

„Kada se cene nafte kreću ka nivoima na kojima su bile u leto 2008, ka 140 dolara za barel, pojedine razvijene ekonomije će početi da ponovo klizaju u recesiju", upozorio je Rubini, koji je predvideo globalnu finansijsku krizu.

"U SAD, gde se ekonomski rast ubrzava, porast cena nafte od 15 do 20 odsto neće dovesti do ponovne recesije, ali će ekonomski rast ponovo stagnirati", dodao je on.

Podaci američkog ministarstva trgovine pokazuju da je američka ekonomija u četvrtom kvartalu ojačala 2,8 odsto na godišnjem nivou, posle rasta od 2,6 odsto u prethodna tri meseca.

Cene nafte na sadašnjim nivoima verovatno neće dovesti do ’znatnog’ ubrzanja inflacije u razvijenim ekonomijama jer se one još uvek oporavljaju iz ’duboke recesije’ i suočavaju se sa visokom nezaposlenošću“, kazao je Rubini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: