Americi preti tehnički bankrot

SAD će dostići limit svog duga, zakonski utvrđenog na nivou od 14,29 biliona dolara, u periodu između 15. aprila i 31.maja.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 02.03.2011.

19:27

Default images

To je nešto kasnije nego što je ranije predviđano, jer je američko ministarstvo finansija ranije očekivalo da dug dostigne limit između 5. aprila i 31. maja.

Ministarstvo finansija SAD je ove godine više puta pozivalo Kongres da što pre donese zakon kojim se povećava limit duga jer bi se zemlja, u suprotnom, mogla naći u situaciji tehničkog bankrota po dužničkim obavezama.

"Kongres nikada u istoriji SAD nije odbijao da podigne limit državnog duga kada je iskrsavala takva neophodnost", ukazao je američki ministar finansija Timoti Gajtner u pismu, upućenom 6. januara zakonodavcima.

On je tada upozorio da bi "čak i kratkotrajni ili ograničeni bankrot imao katastrofalne posledice po ekonomiju koje bi se osećale još decenijama".

Strahovanja ministarstva finansija su razumljiva jer bi, u slučaju da SAD propuste isplate vlasnicima vladinih obveznica, to nanelo kolosalni udarac kreditnom rejtingu zemlje.

Vodeće medjunarodne kreditne agencije Mudis i Standard&Purs su sredinom januara upozorile da bi mogle lišiti SAD sadašnjeg vrhunskog kreditnog rejtinga AAA, ukoliko ta zemlja ne zaustavi rast vladinog duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: