Boing dobio mega-posao od Pentagona

Američko ratno vazduhoplovstvo je saopštilo da je proizvodnja nove generacije aviona-tankera vredna 35 milijardi dolara poverena američkoj kompaniji Boing.

Svet

Izvor: Beta

Subota, 26.02.2011.

12:02

Default images

Time je okončana decenija prekoatlanskog nadmetanja za posao zamene zastarele flote letećih tankera Ratnog vazduhoplovstva SAD.

Saopštenje Pentagona je iznenađenje jer su vojni analitičari, a i neki kongresmeni, očekivali da će ugovor biti zaključen sa Erbasom koji bi nove avione pravio u davno zatvorenoj vojnoj bazi u Mobilu, SAD.

Boing kaže da će ugovor omogućiti otvaranje 50.000 radnih mesta i da će avioni-tankeri biti građeni u Vašingtonu, Kanzasu i desetini drugih država.

Zamena aviona KC-135 - letećih benzinskih stanica za druge vojne avione – je od ključnog značaja za oružane snage SAD. Tankerima sada upravlaju piloti koji nisu ni bili rođeni kada su avioni kojima upravljaju isporučeni 1965. godine i koje Pentagon sa mukom održava u ispravnom stanju.

Za 35 milijardi dolara biće napravljeno 179 novih tankera koji omogućavaju lovačkim i drugim ratnim avionima da preleću velike razdaljine bez sletanja radi uzimanja goriva.

Dve gigantske kompanije već skoro deceniju vode "rovovsku bitku" za dobijanje ogromnog ugovora, pošto potpisivanjem tog sporazuma pobednik na tenderu može da računa i na dodatnu prodaju još oko 500 aviona-tankera, a ukupna vrednost posla mogla bi da premaši 100 milijardi dolara.

Nadmetanje dva giganta bilo je propraćeno skandalima, a biće zapamćeno i po jednom od najvećih i najskupljih lobiranja u Vašingtonu, kao i žestokoj reklamnoj kampanji. Za potrebe reklame Boing je potrošio pet miliona dolara, dok je EADS u svoju kampanju uložio oko 1.7 miliona dolara.

Najveći preokret bilo je poništavanje odluke iz 2008 kada je posao dobio Erbasov tanker, posle Boingove žalbe na "proceduralne greške".

Luj Galoa razočaran što je Boing dobio mega-ugovor

Šef Evropskog konzorcijuma za izradu vazduhoplova, vojne i svemirske opreme (EADS) Luj Galoa kaže da je "razočaran i zbunjen" odlukom Pentagona da desetine milijardi dolara vredan ugovor izrade aviona-tankera dodeli Boingu, ali je uveren da taj korak neće ugroziti "put razvoja" evropske grupacije za izradu vazduholova.
"Razočarani smo i zbunjeni. Pitamo se o razlozima zbog kojih smo izgubili. Mislim da je to bilo pitanje cene, kako je to juče navelo američko vazduhoplovstvo“, kazao je Galoa i najavio da će se razlozi zbog čega je izgubljen unosan posao analizirati narednih dana, kada će se razgovarati i o proceduri pod kojom je vođen čitav tender.

Odluka o eventualnoj žalbi na dodelu posla Boingu još nije doneta i zavisiće od te analize. EADS ima pravo da u narednih deset dana uloži žalbu nakon što dobije zvanično obrazloženje odluke o pobedniku na tenderu, najverovatnije 28. februara u Pentagonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: