EU: Kartel proizvođača kamiona?

Nadležni organi Evropske komisije za konkurentnost pokrenuli su istragu protiv švedskih kompanija Skanija i Volvo, nemačkih Dajmlera i MAN i italijanskog Iveka.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 21.01.2011.

08:29

Default images

EK sumnjiči koje izrađuju kamione u Nemačkoj, Italiji i Švedskoj da su nezakonito formirali kartel za monopolsku kontrolu cena.

Komisija navodi da "ima razloga za verovanje" da su kompanije kršile pravila EU o konkurentnosti kojima se zabranjuju kartelska povezivanja i restriktivna poslovna praksa, kao i zloupotreba dominantne pozicije na tržištu.

Ukoliko bi se sumnje potvrdile kompanije bi mogle biti maksimalno kažnjene sa 10 odsto prometa.

Iako, u skladu sa praksom, EU nije objavila imena osumnjičenih kompanija, one su potvrdile da se nalaze pod istragom Evropske komisije.

Švedska Skanija je navela se istraga vodi povodom "neodgovarajuće razmene informacija", naglašavajući da će sarađivati sa nadležnim organima.

Volvo je potvrdio da je uključen u proveru, a prekontrolisane su i njegove filijale. U okviru švedskog giganta posluju Volvo kamioni, kao i Reno kamioni, Mak i UD kamioni.
Nemački proizvođač teških kamiona MAN je potvrdio da je obavljena kontrola poslovanja u sedištu kompanije, naglašavajući da "nikada nije tolerisao kršenje pravila o konkurentnosti".

Zvaničnici rivalskog Dajmlera, najvećeg proizvođača kamiona na svetu, kao i predstavnici italijanskog Iveka takođe su potvrdili da su ih "posetili" istražni organi.

U septembru je britanski Biro za fer trgovinu (OFT) saopštio da je vodio istragu povodom navodnog monopolskog utvrđivanja cena glavnih evropskih proizvođača kamiona, uključujući Dajmler i MAN, posle čega je jedno lice uhapšeno.

Britanska filijala Mercedes-Benca, u vlasništvu nemačkog Dajmlera, takođe je pretresana, a kompanije MAN, Skanija i Volvo su objavili da su pružili neophodne informacije kancelariji OFT povodom istrage o mogućem monopolskom ponašanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: