Angelino ne povratku nemačke marke

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izričito odbacila ideju da zbog krize zajedničke evropske valute ponovo bude uvedena u upotrebu nemačka marka.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 20.01.2011.

08:23

Default images

Istovremeno, ona se usprotivila nagađanjima da bi moglo da dođe do "cepanja" evrozone na "monetarno jaki sever i slabiji jug".

"Dok sam ja na funkciji toga neće biti. U ime Nemačke jasno kažem ne. Uostalom, odnosi u Evropi uopšte i nisu tako crno-beli", rekla je ona i navela je da će Nemačka "i ubuduće činiti sve što je nužno da bi se garantovala stabilnost evra".

Angela Merkel je podsetila da su šefovi država i vlada Evropske unije (EU) već u februaru prošle godine saopštili da sebe shvataju i kao privrednu vladu.

"Sada se postavlja pitanje da li 17 zemalja evro-zone moraju intenzivnije međusobno da sarađuju. Ja kažem da, ali ne ekskluzivno. Ono o čemu se mi dogovorimo treba da bude otvoreno i za sve druge koji to hoće", rekla je kancelarka.

Pri tome, "tempo ne treba da diktiraju najsporiji", jer "nije stvar u tome da se sve radi na isti način osrednje, već da svaka država za sebe i Evropa kao celina treba da budu finansijski stabilniji i konkurentski sposobniji".

Privredna vlada evro-zone trebalo bi, kako smatra kancelarka, da se pozabavi "zajedničkim elementima u poreskoj i socijalnoj politici, u oblasti radnog prava i razvoja primanja u javnom sektoru".

Cilj je "koordinacija među zemljama, ne da bi svuda bilo sve isto, već da bi se umanjile razlike", rekla je Angela Merkel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: