Severna Koreja: Trećina para vojsci

Severna Koreja troši oko trećine prihoda na svoju vojsku, mnogo više nego što saopštava, jer razvija vojne snage i pored velikih problema u privredi.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2011.

08:12

Default images

Koreja institut za vojne analize (KIDA) navodi da je Sever potrošio 570 miliona dolara na vojsku u 2009. godini.

Ipak, u stvarnim iznosima, računatim po kursu zasnovanom na kupovnoj moći, to bi iznosilo 8,77 milijardi dolara saopštio je Institut.

Bruto nacionalni dohodak Severne Koreje 2009. godine iznosio je 25 milijardi dolara, u poređenju s Južnom Korejom koja je imala 958 milijardi dolara, navodi Institut.

Vladajući princip vođe Severne Koreje Kim Djong Ila je politika "songun" ili stavljanje vojske na prvo mesto i po cenu velikih problema od sveta izolovane privrede njegove zemlje.

Severna Koreja je neko vreme, nakon podele i rata 1950-1953. godine, bila privredno jača od Južne Koreje koja je danas četvrta po snazi privreda Azije. Severna Koreja je konstantno nazadovala i privredno slabila od kako je Kim Džong Il preuzeo vlast, a u godinama velike gladi 1990-tih procenjuje se da je stradalo oko milion ljudi, jer vlasti nisu mogle da prehrane 22 miliona stanovnika zemlje.

Smatra se da je državna propagandna mašinerija pomogla Kimu da opravda strmoglav pad privrede tvrdnjama da su veliki vojni troškovi neophodni kako bi se otklonile pretnje koje predstavljaju Sjedinjene Američke Države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: