Grčka (ne) odlaže vraćanje dugova

Grčka je položila još jedan test na tržištu u nastojanju da prebrodi dužničku krizu, pribavivši 650 miliona evra putem aukcije vladinih obveznica.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2011.

08:08

Default images

Grčka Agencija za upravljanje javnim dugom je saopštila da je prinos na 13-onedeljne zapise iznosio 4,10 odsto, isto kao na prethodnoj sličnoj aukciji u novembru.

Ovom prodajom je pokušano da se ublaži izjava zamenika premijera Teodorosa Pangalosa da Grčka razmatra mogućnost produženja roka otplate celokupnog duga, a ne samo zajma za spasavanje od 110 milijardi evra.

Grčka je saopštila da očekuje da joj se dozvoli da odloži otplatu tog zajma kako bi izbegla nagomilavanje dugova koji dospevaju na otplatu.

Pangalos je izjavio da se zalaže za odlaganje otplate ukupnog grčkog duga, a ne samo zajma od 110 milijardi evra. Portparol grčke vlade Jorgos Petalotis je, me]utim, insistirao na tome da je ta izjava Pangalosa "njegov lični stav".

"Naravno da nema reči o produženju roka otplate celokupnog grčkog duga", rekao je Petalotis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: