Bankar "otkucao" bogataše Vikiliksu

Bivši švajcarski privatni bankar Rudolf Elmer ustupio je podatke o 2.000 vlasnika ofšor bankarskih računa osnivaču veb sajta Vikiliks Džulijanu Asanžu.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.01.2011.

00:11

Default images

Elmer je bivši direktor filijale privatne švajcarske banke "Julijus Ber" na Kajmanskim ostrvima, koji je 2002. otpušten.

U Švajcarskoj u sredu počinje sudski proces protiv njega zbog kršenja pravila te banke o tajnosti podataka.

On je Asanžu predao pomenute podatke na konferenciji za novinare u jednom medija centru u Londonu. "Elmer je očigledno dobronamerni 'cinkaroš'. Mi imamo neku vrstu dužnosti da ga podržimo u tome", izjavio je Asanž, čiji se veb sajt bavi objavljivanjem tajnih izveštaja i snimaka.

Elmer, koji je na Kajmanskim ostrvima radio osam godina, kazao je da zna kako sistem radi, da je to štetno i da želi da edukuje društvo.

Vikiliks će pregledati podatke pre nego što ih objavi. Taj posao će, zajedno sa njim, obaviti medijske organizacije i drugi partneri. Čitav proces trajaće najmanje dve sedmice, najavio je Asanž.

Elmer tvrdi da ovim želi da skrene pažnju na ofšor finansijske zloupotrebe i da promoviše Vikiliks kao mehanizam za objavljivanje tajnih informacija.

"Julius Ber", međutim, tvrdi da su Elmerovi motivi drugačije prirode. "Pošto njegovi zahtevi za odštetu, uključujući finansijsku, zbog otpuštanja nisu mogli biti ispunjeni, Elmer je 2004. pokrenuo ličnu kampanju zastrašivanja i osvete kompaniji", navedeno je u saopštenju te banke.

Cilj njegovih aktivnosti je da diskredituje banku i njene klijente u očima javnosti, poručio je "Julius Ber".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: