Slovaci ne prodaju zemlju strancima

Slovačka želi da zaštiti svoje poljoprivrednike i rešila je da produži zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2011.

08:40

Default images

Sedmogodišnji prelazni period o kome se Bratislava dogovorila sa Evropskom unijom kada je u nju ulazila 2004. godine ističe u maju ove godine.

"Dogovorili smo se da produžimo strancima zabranu kupovine poljoprivrednog zemljišta na još tri godine. Predlog zakona ide u vladu", kazala je slovačka premijera Iveta Radičova.

Slovački zemljoradnici privređuju uglavnom na iznajmljenom zemljištu a žale se da nemaju dovoljno novca da ga otkupe, dok za bogate strance iz stare Evrope novac ne bi predstavljao problem.

Iako je sličan izuzetak od Evropske unije zatražila Mađarska, stručnjaci su upozorili da ni za tri godine slovački poljoprivrednici neće zaraditi dovoljno da parcele otkupe, te da produženje zabrane ne rešava mnogo.

Stranci već sada mogu da kupuju poljoprivredno zemljište u Slovačkoj, ali ne kao fizička lica, već preko slovačkih preduzeća.

Ministar poljoprivrede Zolt Šimon želeo bi zato da se nađe kompleksnije rešenje u skladu sa evropskim i međunarodnim normama, recimo da poljoprivredno zemljište mogu da kupuju samo oni koji u tom regionu žive a kupovinu bi odobravala lokalna agrarna samouprava.

Nove postkomunističke članice koje su u maju 2004. ušle u EU inače su najglasniji protivnici raznih izuzetaka i prelaznih perioda, pre svega zbog odluke prvih suseda, Nemačke i Austrije da na sedam godina zabrane građanima novih članica slobodno zapošljavanje bez potrebe da vade radne dozvole za strance.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: