Velika očekivanja Rusije u 2011.

Ekonomisti i analitičari očekuju uspešan razvoj ruske ekonomije u 2011. uz povećanje prihoda stanovništva, porast BDP đa, povećanje investicija u preduzeća.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.01.2011.

10:16

Default images

Sve te pozitivne prognoze donete su uprkos jačanju ruske rublje.

Stručnjaci su, na molbu lista "Vzgljad", sačinili prognozu razvoja ruske ekonomije u 2011. koja će, po njihovom mišljenju, biti veoma uspešna za ruski poslovni sektor.

U 2011. se može očekivati ubrzanje rasta plata i potrošnje stanovništva, smatra rukovodilac sektora za makroekonomsku politiku u Centru za makroekonomsku analizu i kratkoročne prognoze Dmitrij Belousov.

On prognozira da će realan prihod stanovništva ove godine porasti 3,3đ3,6 odsto, što će omogućiti porast robnog prometa za 4,6đ4,9 odsto.

Rast investicija u osnovni kapital mogao bi da iznosi 5,6đ5,9 odsto, pri čemu će glavni pokretač tog rasta biti stambena izgradnja, elektroenergetika, trgovina, kao i investiciona mašinogradnja ( teška mašinogradnja, energetska, saobraćajna, naftna, građevinskođputna mašinogradnja).

Po mišljenju Belousova, tempo rasta BDP će ove godine usporiti đ na svega 3,4đ3,7 odsto.

Optimističnije prognoze rasta BDP ima, međutim, načelnih odseka za investicionu analizu u kompaniji "Univer" Dmitrij Aleksandrov koji smatra da će u 2011. taj pokazatelj porasti 4,5đ5 odsto, pri čemu bi inflacija mogla da iznosi 8đ8,5 procenata, a nacionalna valuta će ojačati prema dolaru na 28,3đ28,7 rubalja za dolar.

Alaksandrov prognozira da će ruski budžet godinu okončati s neznatnim deficitom (do 1,5 odsto BDP) ili čak sasvim bez deficita.
Analitičar kompanije "KalitađFinans" Aleksej Vjazovski projektuje sniženje odliva kapitala i stabilizaciju trgovinskog bilansa u 2011, što će, kako smatra, omogućiti rublji kretanje u okviru opšteg tržišnog trenda, pri čemu se kurs dolara može do kraja prvog polugođa spustiti ispod 29 rubalja.

Po njegovom mišljenju, BDP Rusije može ove godine porasti za 3,5đ4,0 odsto, u čemu će ulogu imati povećanje cena nafte "u dijapazonu od 75 do 100 dolara za barel".

Vjazovski ove godine očekuje inflaciju od približno osam odsto i prognozira povećanje kamatne stope ruske centralne banke za 25 baznih poena već u prvom kvartalu 2011, pri čemu bi na kraju ove godine taj pokazatelj bio podignut na 8,5 odsto.

Sem toga, ruski indeksi akcija mogu dostići nove lokalne maksimume, pri čemu indeks vodeće ruske berze akcija MICEX može porasti do vrednosti od 1.850 poena.

Analitičar odeljenja za makroekonomiju i strategiju kompanije "Trast" Marija Pomeljnjikova, međutim, smatra da u ovoj godini treba očekivati znatno skromniji tempo rasta industrijske proizvodnje u poređenju sa 2010. usled "odsustva snažnog stimulusa u vidu kapitalnih investicija kompanija i proširenja državnog investicionog programa".

Ona prognozira da je u 2011. malo verovatno da će rast ruskog BDP biti veći od 3,5 odsto, s obzirom na to da će pozitivan uticaj rasta potrošačke tražnje na ekonomiju biti mali jer će biti poništen povećanjem uvoza".
O očekivanjima u 2011. govorio je i premijer Rusije Vladimir Putin prilikom susreta s novinarima pred Novu godinu. On je rekao da se ove godine može očekivati ulazak Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO).

"Odstoje neka nerešena pitanja, ali se to može očekivati", rekao je Putin.

On je objasnio da odstoji problem, povezan sa sektorom automobila, pre svega teretnih. Reč je o tome da je nivo carinskih zaštita u SAD, Kini, Evropskoj uniji viši nego što je propisano obavezama Rusije. Putin, ipak, smatra da se, ukoliko odstoji želja, "instrumenti zaštite mogu naći, a takva želja odstoji".

"Ako primetimo da naš automobilski sektor dospeva u neravnopravne uslove konkurencije, naći ćemo načine za zaštitu", rekao je on, pojasnivši da je tu reč o merama necarinskog regulisanja đ takozvanim "tehničkim propisima" koje, kako je rekao, koriste sve članice STO.

"Ne mogu da zamislim šta može sprečiti ulazak Rusije u STO. Ako se želi da se nađu neke začkoljice koje ometaju priključenje STO, one se mogu naći, ali samo ako neko baš želi da ih nađe", rekao je premijer Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

3 h

Podeli: