MMF: Duži rok za otplatu Grčkoj

Međunarodni monetarni fond (MMF) podržava plan da se produži rok za otplatu kredita za finansijsko ozdravljenje Grčke.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 07.12.2010.

19:14

Default images

Fond, ipak, apeluje na EU da nađe "sveobuhvatno rešenje" za dužničku krizu rekao je u Atini šef MMF-a Dominik Stros-Kan.

"Posmatrajući period otplate, procenjujem da bi trebalo da produžimo ovaj vremenski rok. Smatram da bi to moralo da MMF i EU učine istovremeno, a moj stav je da većina u EU mora da shvati da je ovo što radimo neophodno", rekao je on.

Grčka pregovara o uslovima trogodišnje otplate 110 milijardi evra kredita kojom je svoj finansijski sistem spasla od propasti. Taj paket zajmova ističe u 2013, ali analitičari i zvaničnici strahuju za sposobnost Grčke da izađe na kraj sa ogromnim otplatama duga, sa kojima će se suočiti kasnije, u 2014. i 2015.

Vlade članica EU su prošlog meseca pristale da razmotre mogućnost produženja roka otplate zajmova za Grčku sa tri, na sedam i po godina, čime bi paket zajmova za tu zemlju doveli u sklad sa nedavno dogovorenim paketom za Irsku.

Stros-Kan je predočio da prioritet Grčke tokom sledećih meseci treba da bude ponovno uspostavljanje ekonomskog rasta, "jer bez rasta nema rešenja za probleme te zemlje".

On je rekao da razume zašto su ljudi u Grčkoj uznemireni zbog tih mera i zašto uzvikuju "MMF, idi kući". "Zaista vam je bolje sa nama ovde, nego sa nama kod naše kuće. Što pre budemo u mogućnosti da odemo kući, što pre vi budete u mogućnosti da sami nastavite dalje, to bolje", ukazao je on.

"Zato nemojte biti protiv doktora. Ponekad vam doktor daje lek koji ne volite, ali, čak i ako ne volite taj lek, doktor je tu da pokuša da vam pomogne", rekao je Stros-Kan.

Kako Grčka nije jedina članica zone evra koja se suočava sa problemima, Štros-Kan se založio za sveobuhvatno rešenje za evropsku dužničku krizu.

"Mi u MMF smatramo da rešavanje problema jedne zemlje, a zatim druge zemlje, možda sutra i treće zemlje nije dobar način za rešavanje problema dužničke krize u zoni evra", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: