EU daje Irskoj 22,5 milijardi evra

Savet Evropske unije je usvojio odluku o finansijskoj pomoći Irskoj u iznosu od 22,5 milijarde evra i preporuku kojom se uspostavljaju uslovi za tu pomoć.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2010.

19:13

Default images

Pozajmica Irskoj u visini od 22,5 milijarde evra biće upućena u okviru Evropskog mehanizma za finansijsku stabilnost.

Pomoć je deo paketa pomoći od ukupno 85 milijardi evra koji je dogovoren između irskih vlasti, Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), saopštila je EU.

Preporuka Saveta EU odnosi se na uslove koji su predviđeni ovim programom, pre svega reformisanje irskog bankarskog sistema, sprovodjenje reformi sa ciljem da se poboljša privredni rast i smanjenje državnog deficita na manje od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2015.

Paket, o kojem su ministri postigli dogovor na neformalnom sastanku 28. novembra odgovarajući na zahtev irskih vlasti, podrazumeva slanje 10 milijardi evra koje će odmah biti upotrebljene za rekapitalizaciju irskih banaka i 25 milijardi koje će služiti kao rezerva, kao i slanje 50 milijardi evra kojima će se pokriti finansijske potrebe budžeta.

Polovina novca namenjenog za podršku bankama (17,5 milijardi evra) obezbediće se irskim doprinosom novcem iz njihovog trezora i investicijama u Irski nacionalni penzioni fond, dok će ostatak paketa u iznosu od po 22,5 milijarde evra obezbediti Evropski mehanizam za finansijsku stabilnost, zatim Evropski kapacitet za finansijsku stabilnost uz bilateralne pozajmice Velike Britanije, Danske i Švedske i, na kraju, MMF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: