Nemačka ostaje privržena evru

Nemačka je potvrdila svoju privrženost zajedničkoj evropskoj valuti - evru, kaže ministar finansija Nemačke Volfgang Šojble.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2010.

09:05

Default images

On je rekao da, bez obzira na “izvesna nemačka gunđanja” zbog pomoći Evropske unije za spasavanje Grčke i Irske, niko u toj zemlji ozbiljno ne razmišlja o napuštanju evra.

"Bez evra bi svaki Nemac bio siromašniji. Bez evra bi tržište rada izgledalo mnogo gore. Evro nas je dobro vodio kroz krizu", rekao je Šojble.

Evro je u novembru izgubio oko 10 odsto vrednosti, kao posledica ekonomskih teškoća Irske, ali je to slabljenje pogodovalo nemačkoj izvozno orijentisanoj ekonomiji jer je činilo njene proizvode jeftinijim u inostranstvu.

Istovremeno je premijer Poljske Donald Tusk ponovio odlučnost njegove zemlje da se priključi zoni evra "čim ispunimo kriterijume".

"Nije samo Poljskoj potrebna evrozona, evrozoni su takođe potrebne ekonomije kao što je poljska", ukazao je Tusk, aludirajući na tri uzastopne godine jačanja poljske ekonomije, uprkos finansijskoj krizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: