Indijancima i crncima 4,6 mlrd. USD

Američki Indijanci i crni farmeri konačno su izvojevali pobedu odlukom Kongresa SAD da im se isplati 4,6 milijardi dolara i time zaključi istorijski sudski spor

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 02.12.2010.

00:00

Default images

Indijanskim plemenima biće isplaćeno 3,4 milijarde dolara na osnovu trvrdnje da su prevareni i lišeni prhihoda iz izvora kao što su nafta, gas i drvo.

Afro-Amerikanci koji su bili lišeni zajmova i druge pomoći ministrastva poljoprivrede dobiće 1,2 milijardu dolara. I jedni i drugi su decenijama čekali da Vašington odgovori na njihove tužbe.

Predsenik Barak Obama pozdravio je usvajanje zakona i rekao da će nastaviti rad na rešavanju drugih dugotrajnih tužbi povodom istorijske diskriminacije, uključujući tužbe žena i farmera latinoameričkog porekla.

U tužbi plemena, najmanje 300.000 američkih Indijanaca je iznelo da su prevareni od strane ministarstva unutrašnjih poslova – zaduženog za ribarstvo, divljač, nacionalne parkove i šume - i lišeni prihoda od 1887. godine.

Tužioci su tvrdili da im država duguje 100 milijardi dolara, ali su pokazali spremnost da se nagode pošto se slučaj odužio.

Crncima će odšteta biti isplaćena, jer su se žalili da su njihovi preci bili izloženi diskriminaciji i lišeni, zbog boje kože, zajmova i druge pomoći nekadašnjeg Ministarstva poljoprivrede. Ta pomoć im je bila potrebna u vreme kada su prestali da budu robovi i počinjali život u slobodi.

Vlada je već isplatila više od milijardu dolara grupi od 16.000 crnačkih zemljoradnika, od kojih je većina dobla oko 50.000 dolara. Novi novac je namenjen ljudima kojima nije plaćeno ništa zato što su bili zakasnili sa podnošenjem zahteva. Oni će dobiti sume u rasponu od 5.000 do 9.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: